Facebook

Facebook

sobota 11. března 2017

Vyrobte si s námi romantickou jarní dekoraci. 

Zvládnete ji levou zadní!


V březnu je ten nejlepší čas nachystat svůj domov pro jarní sezónu. Možná už také pobíháte po bytě vybavení prachovkou a čističem na všechno možné, zkrátka pociťujete potřebu vdechnout mu svěží, voňavý háv a přivítat jaro jak se sluší a patří. U nás tomu není jinak, ve skladu i na prodejně jsme řádně uložily všechny doplňky a dekorace připomínající zimu, do váz a džbánků načechraly tulipány, pivoňky a růže, pomalu aranžujeme velikonoční výstavky a v příštím týdnu nás čeká instalace nové výlohy.


I přes plné ruce práce jsme si našly chvilku na malé DIY okénko a zkusily si vyrobit jednoduchou, a o to více nápaditou jarní dekoraci. Nadchla nás všechny, a tak nám nedá se o ní s vámi nepodělit. Připravily jsme pro vás malý foto návod, se kterým to bude hračka pro každého. Špendlíky do ruky a jdeme na to!

Co budeme potřebovat:

  • polystyrenovou kouli o průměru 10-15 cm
  • raznici s motivem kvítku
  • krabičku špendlíků s ozdobnou hlavičkou
  • 1 arch A4 růžového papíru
  • 1 arch A4 bílého papíru
  • 1 arch A4 zlatého papíru
  • ozdobnou stuhu
  • nůžky


Naším úkolem bude celou polystyrenovou kouli ozdobit malými papírovými kvítky, které nám velmi jednoduše a rychle pomůže vyrobit ozdobná raznice na papír. Sehnat se dá v různých motivech v každém větším papírnictví či kreativních potřebách. Na kouli o průměru 12 cm se nám osvědčila raznice s motivem o rozměru 1,5 cm. Samozřejmě, můžete zvolit i větší velikost květinek, práce vám pak bude rychleji přibývat. V takovém případě je pak výhodnější zvolit i větší polystyrenovou kouli.


K přichycení kytiček použijeme ozdobné špendlíky. Ne že by nám ty obyčejné nestačily, ale velké, kulaté hlavičky v perleťové barvě zkrátka nadělají mnohem větší parádu, a o to nám přeci jde:-) Sehnat se dají i v jiných barvách, zkuste je nakombinovat přesně podle své představy.



A jdeme razit. Začněte od okrajů archu a jakmile dokončíte řadu, zastřihněte přebytky papíru tak, abyste se lépe dostali k další volné části. Raznice má velkou sílu, proto je ideální, když si papír přeložíte a razíte 2-3 vrstvy najednou, kytičky vám budou rychleji přibývat. Aby dekorace zůstala odolná proti pomačkání, hodí se použít silnější papír o gramáži okolo 120 g.


Stejně pokračujeme i s ostatními barvami papíru, až bude kytiček kupička. Na naši kouli jsme jich potřebovaly asi 30 kousků od každé barvy. 


Všechny okvětní lístky kytičky si pomocí nehtu trochu ohneme směrem dovnitř a vytvarujeme tak, aby byly plastičtější. Nemusíte je přehýbat silou, stačí jen lehce, aby nebyly úplně rovné a na kouli nám potom vytvořily požadovaný tvar. Takto upravíme všechny květinky. Pro rychlejší práci na sebe můžete položit více kytiček a ohnout je najednou.


Vezmeme první kytičku, položíme ji do středu koule a přichytíme špendlíkem tak, aby byl zapíchnutý až úplně po hlavičku. Další kytičky budeme zapichovat úplně stejně, jednu vedle druhé pěkně dokola.


Barvy pravidelně střídáme a kytičky připichujeme těsně vedle sebe, aby byl polystyrenový povrch vidět co nejméně. Pokud by vám při uzavření kruhu zůstala větší mezera mezi poslední a první kytičkou v řadě, zkuste kytičky zapíchat trochu více od sebe nebo je naopak přichytit více natěsno, aby se vám poslední kytička do řady vešla.


Ve druhé řadě pokračujeme stejným způsobem, jen se snažíme kytičku přichytit vždy doprostřed nad dvě kytičky předchozí řady, aby tvořily pravidelný vzor. Pořadí barev můžeme zachovat nebo je proházet, pokaždé tak vytvoříme jiný a originální vzor. 


Předchozí krok neustále opakujeme směrem k vrcholu koule a postupně ji květinkami zaplníme úplně celou. Jakmile máme jednu polovinu hotovou, stejným způsobem pokračujeme i na druhé straně. Stále se snažíme kytičky připichovat v řadách mezi dvě spodní kytičky a pravidelně střídat barvy.


A takhle vypadá koule ozdobená do posledního volného místečka. Teď už je jen na vás, pro jaké aranžmá ji použijete. Můžete ji volně položit nebo použít stužku, kterou přichytíte špendlíkem či tavnou pistolí, a kouli pověsit třeba do okna. Pro naše dekorování jsme využily překrásné drátěné klece "Verena" na podstavci, které se k romantické dekoraci perfektně hodí. 




Myslím, že tahle malá vychytávka se skvěle hodí na nedělní odpoledne. Pomůže vám vypnout mozek a výborně si u ní odpočinete. Zkoušejte a kombinujte různé barvy a velikosti, koule vypadají senzačně zavěšené v různých délkách na garnýži v okně nebo u stropu. Sdílejte s námi vaše výtvory na našem facebooku, moc se na ně těšíme! A až budete svůj domov zdobit do jarní a velikonoční nálady, nezapomeňte mrknout k nám do kategorie JARO A VELIKONOCE, kde na vás čeká spoustu inspirace.

Krásný víkend vám všem přeje

Tereza z La Almary 


1 komentář:

  1. Já se pokaždé spoléhám na osvědčenou bonboniéru, která nikdy nezklame. Přítel si pro mě letos ale připravil parádní překvapení. Našel si totiž u https://www.fleurop.cz/rozvoz-kvetin-praha rozvoz květin Praha a nechal mi od nich doručit do práce krásný pugét růží.

    OdpovědětVymazat